Vinkki vuodelle 2024
Uuden vuoden alku on hyvää aikaa tarkastella omaa arkea ja elämää. Onko arki sellaista, mikä tekee onnelliseksi ja tyytyväiseksi? Onko elämä kulkenut tai kulkemassa unelmien ja toiveiden suuntaan?
Vuoden vaihteessa on tapana tehdä lupauksia, joiden avulla tavoitellaan hyvää ja mielekästä elämää. Semmoinen elämä onkin tavoittelemisen arvoista! Usein lupaukset voivat liittyä hyvinvoinnin teemoihin, kuten liikuntaan, ravintoon ja palautumiseen.
"Lisään liikuntakertoja viikkoon ja kirjaan kaiken tarkasti ylös aplikaatioihin"
"Lisään kurinalaisuutta ruokavalioon enkä syö yhtään karkkia koko vuonna."
"Lisään avantouinnin ja joogan viikko-ohjelmaan, koska kaipaan stressinlievityskeinoja."
Mutta entä jos et lisää mitään?
Lähipiirini ihmiset ovat enimmäkseen keski-ikäisiä, työssäkäyviä, lapsiperheen vanhempia. Arki on täynnä k a i k k e a ja riittämättömyyden tunne valitettavan tuttu. Olisi tahtoa olla ehtivämpi, parempi ja tarmokkaampi, aina läsnä ja saatavilla puolisoa, lapsia, työpaikkaa, ystäviä ja ikääntyviä vanhempia varten. Arkeen pitäisi tietenkin vielä mahtua omasta kunnosta huolehtiminen - niin kehon kuin mielenkin osalta. Huono omatunto ja minätyytymättömyys vaivaa, kun hyvinvointiteoille ei meinaa löytyä aikaa. Mihin väliin ne lisätään?
Ehdotan, että vuonna 2024 keskiössä on vähentäminen, ei lisääminen. Vähennetään painetta ja itsesyytöksiä. Vähennetään ulkopäin tulevia todellisia ja kuviteltuja vaatimuksia. Vähennetään itsemme kaltoinkohtelua. Vähennetään valintoja, jotka toimivat karhunpalveluksena omalle hyvinvoinnille. Ei valita asioita, jotka vievät mahdollisuuden käydä iltakävelyllä, syödä lounasta ilman digilaitteita tai mennä nukkumaan 8h ennen herätyskellon surinaa. Vähennetään harhakuvaa siitä, että terveys on taatusti olemassa huomennakin.
Vähennysvinkit liikuntaan, ravintoon ja palautumiseen
- Vähennä paikallaan oloa Arkiaktiivisuus kunniaan! Se tuo monin verroin enemmän terveyshyötyjä, kuin huonossa vireessä läpi maleksittu salitreeni tai joogatunti, johon keho saapui, mutta mieli ei. Vähennä istumista. Vähennä jumiutumista. Luovu ajatuksesta, että liikuntaa varten pitää vaihtaa vaatteet ja varata tunti. Vähennä kehosi kaltoinkohtelua, se on luotu liikkumaan. Vähennä tarvittaessa liikeen mittaamista ja mittareita. Vähennä liikunnan vakavuutta.
- Vähennä syömisen kontrollointia Vähennä sääntöjä ja rajoituksia koskien ruokaa. Kun kielletyt hedelmät eivät ole enää kiellettyjä, niiden houkutus vähenee. Vähennä syytöksiä kehoasi kohtaan, se yrittää aina parhaansa, vaikka antaisit suolistollesi liian vähän tai liian paljon. Vähennä väärään tietoon uskomista. Kautta aikojen on demonisoitu jokin ravintoaine, 90-luvulla se oli rasva, 2000-luvulla hiilihydraatti. Luovu kuureista ja kikkailusta. Vähennä värittömyyttä lautasella.
- Vähennä kuormittavia tekijöitä Palautuminen tapahtuu etupäässä nukkumalla. Vähennä tekijöitä, jotka haittaavat untasi. Silloin vähennät tekijöitä, jotka vievät kohti ennenaikaista kuolemaa ja rappeutumista. Vähennä turhaa iltavalvomista. Vähennä asioita, jotka valtaavat mielesi klo 3 aamuyöllä. Vähennä piristeitä ja mielenkiristeitä. Satsaa hengitysharjoituksiin, mielekkääseen puuhailuun ja yhdessäoloon. On helpompi vähentää kuormittavia tekijöitä kuin lisätä palauttavia.
Vähemmän on enemmän
Lisääminen ja vähentäminen on mielenkiintoinen vastapari. Onko niin, että meidän länsimaalaiset aikuisaivot toimivat aina lisäämisen kautta?
- Jos uni ei meinaa tulla, lisätään melatoniinia, ei vähennetä kofeiinia.
- Jos palautuminen sakkaa, lisätään hierojakäyntejä, ei vähennetä negatiivisia ajatuksia.
- Ja jos paino ei meinaa pudota, lisätään treenikertoja, ei vähennetä iltavalvomisia.
Huomaatko yhteyden näiden vastaparien kohdalla? Joskus yhteydet ovat sellaisia, että niitä ei heti tule ajatelleeksi ja ilman valmentajan apua voi joutua painimaan kauankin löytääkseen ratkaisun huonoon ja tyytymättömään oloon. Esimerkiksi iltavalvominen saattaa johtaa univajeeseen, joka hyvin nopeasti sekoittaa hormonitoiminnan, joka puolestaan on monin tavoin yhteydessä painonhallintaan. Mutta se on jo toisen postauksen aihe. Jos tästä aiheesta heräsi ajatuksia, jatketaan keskustelua esim. somen puolella kommenteissa.